psse-slupca.pl

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem

Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól morska - 1 łyżeczka
masło - 20 g
ser twaróg półtłusty - 150 g
ząbek czosnku - 1 szt.
śmietana 18% - 80 g
ser mimolette - 50 g
szczypiorek - 1 pęczek
pieprz czarny -
sól -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, po czym smarujemy oliwą i posypujemy solą morską.
2.PIECZEMY ZIEMNIAKI W AIRFRYERZE:
Ziemniaki układamy w koszu airfryera. Pieczemy je w temp. 200°C przez 25 minut, następnie obracamy i pieczemy przez kolejne 25 minut – do momentu, aż będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz (sprawdzamy nożem). Po upieczeniu nacinamy je na krzyż i delikatnie rozchylamy widelcem. Do środka każdego ziemniaka wkładamy kawałek masła i szczyptę soli.
3.PRZYGOTOWUJEMY SEREK CZOSNKOWY:
Serek twarogowy mieszamy ze śmietaną, rozgniatając całość widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Całość dokładnie mieszamy.
4.SERWUJEMY DANIE:
Do gorących ziemniaków nakładamy po porcji serka czosnkowego. Całość posypujemy startym serem mimolette i świeżym szczypiorkiem. Podajemy od razu – danie najlepiej smakuje na ciepło.
Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, po czym smarujemy oliwą i posypujemy solą morską.

2

PIECZEMY ZIEMNIAKI W AIRFRYERZE

Ziemniaki układamy w koszu airfryera. Pieczemy je w temp. 200°C przez 25 minut, następnie obracamy i pieczemy przez kolejne 25 minut – do momentu, aż będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz (sprawdzamy nożem). Po upieczeniu nacinamy je na krzyż i delikatnie rozchylamy widelcem. Do środka każdego ziemniaka wkładamy kawałek masła i szczyptę soli.

3

PRZYGOTOWUJEMY SEREK CZOSNKOWY

Serek twarogowy mieszamy ze śmietaną, rozgniatając całość widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Całość dokładnie mieszamy.

4

SERWUJEMY DANIE

Do gorących ziemniaków nakładamy po porcji serka czosnkowego. Całość posypujemy startym serem mimolette i świeżym szczypiorkiem. Podajemy od razu – danie najlepiej smakuje na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

970,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy