psse-slupca.pl

Gryczane bułeczki z serem camembert • przepis • składniki • przygotowanie

Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Gryczane bułeczki z serem camembert

Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże świeże - 13 g
czarnuszka - 1 łyżka
mąka gryczana - 150 g
sól - 2 łyżeczki
tymianek suszony - 2 łyżki
woda - 200 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
ser camembert - 120 g
syrop klonowy - 2 łyżki
figa - 100 g
winogrona czerwone - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże ucieramy z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w naczyniu robota.
3.UGNIATAMY CIASTO I PIECZEMY BUŁECZKI:
Ciasto ugniatamy na desce oprószonej mąką. Formujemy gruby wałek, który kroimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.
4.PRZYGOTOWUJEMY CAMEMBERT:
Ścinamy skórkę z wierzchu sera camembert i układamy na nim listki tymianku. Ser przekładamy do dolnej części sztywnego opakowania (możemy również użyć kokilki lub okrągłej foremki) i pieczemy z bułeczkami ok. 5-10 minut.
5.GLAZURUJEMY FIGI I PODAJEMY BUŁECZKI:
Połówki fig glazurujemy skórką do góry na lekko rozgrzanym syropie klonowym przez ok. 30 sekund.
Gryczane bułeczki z serem camembert

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże ucieramy z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w naczyniu robota.

3

UGNIATAMY CIASTO I PIECZEMY BUŁECZKI

Ciasto ugniatamy na desce oprószonej mąką. Formujemy gruby wałek, który kroimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.

4

PRZYGOTOWUJEMY CAMEMBERT

Ścinamy skórkę z wierzchu sera camembert i układamy na nim listki tymianku. Ser przekładamy do dolnej części sztywnego opakowania (możemy również użyć kokilki lub okrągłej foremki) i pieczemy z bułeczkami ok. 5-10 minut.

5

GLAZURUJEMY FIGI I PODAJEMY BUŁECZKI

Połówki fig glazurujemy skórką do góry na lekko rozgrzanym syropie klonowym przez ok. 30 sekund.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3037 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

379,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,5 g

🌾

Węglowodany

60 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy