psse-slupca.pl

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym

Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 550 g
boczek wędzony - 150 g
kasza gryczana - 200 g
ocet jabłkowy - 3 łyżki
rodzynki - 3 łyżki
mięso mielone wieprzowe - 500 g
gorczyca - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
musztarda francuska - 4 łyżki
sól - 0,25 łyżeczki
ziele angielskie - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI:
Drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki moczymy w occie jabłkowym, aż będą miękkie. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY:
Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, tak by uzyskać płynny sos, i dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
3.PIECZEMY GOŁĄBKI:
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 45 minut do 1 godziny.
Pieczone gołąbki z sosem musztardowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI

Drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki moczymy w occie jabłkowym, aż będą miękkie. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY

Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, tak by uzyskać płynny sos, i dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

3

PIECZEMY GOŁĄBKI

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 45 minut do 1 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3152,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

788,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42,9 g

🌾

Węglowodany

60,8 g

🥬

Błonnik

40,1 g

💪

Białko

40,1 g

Podobne przepisy