Nuggetsy z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Filety starannie oczyszczamy z wszystkich żyłek i nadmiaru tłuszczu. Kroimy je na 6-8-centymetrowe kawałki.
PRZYPRAWIAMY KURCZAKA
Rozkładamy kawałki na desce, a następnie doprawiamy je solą i pieprzem (połową podanej ilości).
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do pojemnika blendera wsypujemy płatki kukurydziane i miksujemy je na mniejsze, dość drobne kawałki (ale nie zupełnie na proszek). Przesypujemy je na talerz i mieszamy z bułką tartą.
PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ PANIERKĘ
Do miski dodajemy mleko, mąkę, jajko oraz resztę przypraw i mieszamy.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Wkładamy kawałki kurczaka do miski z mokrą panierką, a potem obtaczamy każdy kawałek w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
PIECZEMY KURCZAKA
Wykładamy nuggetsy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upewniamy się, że każdy kawałek kurczaka jest w pełni pokryty panierką. Skrapiamy kawałki oliwą (możemy też posmarować je pędzelkiem). Pieczemy przez 15-20 minut, aż panierka stanie się rumiana.
ŚCIERAMY SER
Ścieramy ser na tarce do miseczki.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ I MLEKO
Oba składniki wlewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania.
DODAJEMY SER
Zmniejszamy ogień na mały i dodajemy ser. Całość energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy gałkę oraz curry. Ponownie mieszamy i ściągamy z kuchenki.
KROIMY SZCZYPIOREK
Kroimy drobno szczypiorek.
PODAJEMY SOS
Gotowy sos przekładamy do kokilki. Posypujemy go papryką oraz szczypiorkiem. Jeśli zostanie trochę szczypiorku , można nim dodatkowo posypać także nuggetsy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6332,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
904,7 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
106,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
46,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.

Surówka z marchewki i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!