psse-slupca.pl

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami

Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 600 g
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 łyżka
pistacje - 80 g
por - 2 szt.
ziemniak - 350 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
cytryna - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI:
w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zahartuj w lodowatej wodzie i pokrój w talarki.
2.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ KAWAŁEK:
folii spożywczej kawałek ręcznika papierowego zester lub tarkę Marynata Pieprz, kolendrę w ziarnach i świeżą kolendrę ucieramy w moździerzu.
3.DODAJEMY OLIWĘ, MUSZTARDĘ:
oraz sól, mieszamy.
4.ŁOSOŚ SKÓRĘ FILETÓW:
z łososia nacinamy w kilku miejscach.
5.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
smarujemy marynatą z obu stron (wcieramy marynatę w nacięcia na skórze).
6.PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA,:
przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około 25 minut (najlepiej marynować całą noc).
7.PORY NA ROZGRZANEJ:
oliwie smażymy pora pokrojonego na ukos w cienkie plastry, solimy i dodajemy 1-2 łyżki rozkruszonych w moździerzu pistacji.
8.PRZEKŁADAMY DO:
naczynia.
9.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
drugim porem.
10.ZIEMNIAKI TALARKI ZIEMNIAKÓW:
w skórkach smażymy na rozgrzanej oliwie.
11.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
12.SMAŻYMY NA ZŁOTO:
i przekładamy na ręcznik papierowy (w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu).
13.SOS DROBNO POSIEKANĄ:
skórkę z 1 cytryny, musztardę i miód łączymy w misce.
14.ENERGICZNIE MIESZAJĄC WLEWAMY:
oliwę i dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
15.DODAJEMY 2 I:
1/2 łyżki do porów.
16.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem.
17.ŁOSOŚ SMAŻYMY ŁOSOSIA:
około 4 minuty skórą do dołu na rozgrzanej patelni grillowej (z niewielką ilością oliwy).
18.ODWRACAMY I SMAŻYMY:
kolejne 2-3 minuty.
19.NA TALERZ WYKŁADAMY:
pory, posypujemy resztką pokruszonych w moździerzu pistacji.
20.NA WIERZCH KŁADZIEMY:
talarki z ziemniaków, na ziemniakach układamy łososia, dekorujemy całość listkami świeżej kolendry i skrapiamy sosem.
21.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI

w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zahartuj w lodowatej wodzie i pokrój w talarki.

2

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ KAWAŁEK

folii spożywczej kawałek ręcznika papierowego zester lub tarkę Marynata Pieprz, kolendrę w ziarnach i świeżą kolendrę ucieramy w moździerzu.

3

DODAJEMY OLIWĘ, MUSZTARDĘ

oraz sól, mieszamy.

4

ŁOSOŚ SKÓRĘ FILETÓW

z łososia nacinamy w kilku miejscach.

5

SOLIMY, PIEPRZYMY I

smarujemy marynatą z obu stron (wcieramy marynatę w nacięcia na skórze).

6

PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA,

przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około 25 minut (najlepiej marynować całą noc).

7

PORY NA ROZGRZANEJ

oliwie smażymy pora pokrojonego na ukos w cienkie plastry, solimy i dodajemy 1-2 łyżki rozkruszonych w moździerzu pistacji.

8

PRZEKŁADAMY DO

naczynia.

9

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

drugim porem.

10

ZIEMNIAKI TALARKI ZIEMNIAKÓW

w skórkach smażymy na rozgrzanej oliwie.

11

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

12

SMAŻYMY NA ZŁOTO

i przekładamy na ręcznik papierowy (w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu).

13

SOS DROBNO POSIEKANĄ

skórkę z 1 cytryny, musztardę i miód łączymy w misce.

14

ENERGICZNIE MIESZAJĄC WLEWAMY

oliwę i dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

15

DODAJEMY 2 I

1/2 łyżki do porów.

16

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ DOPRAWIAMY

solą i pieprzem.

17

ŁOSOŚ SMAŻYMY ŁOSOSIA

około 4 minuty skórą do dołu na rozgrzanej patelni grillowej (z niewielką ilością oliwy).

18

ODWRACAMY I SMAŻYMY

kolejne 2-3 minuty.

19

NA TALERZ WYKŁADAMY

pory, posypujemy resztką pokruszonych w moździerzu pistacji.

20

NA WIERZCH KŁADZIEMY

talarki z ziemniaków, na ziemniakach układamy łososia, dekorujemy całość listkami świeżej kolendry i skrapiamy sosem.

21

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2861,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

715,4 kcal

🥑

Tłuszcz

42,2 g

🌾

Węglowodany

47,4 g

🥬

Błonnik

40,0 g

💪

Białko

40,0 g

Podobne przepisy