psse-slupca.pl

Brownie z espresso i wiśnią • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Brownie z espresso i wiśnią

Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 200 g
czekolada deserowa - 375 g
espresso - 75 ml
mąka pszenna - 80 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wiśnie suszone - 100 g
masło - 20 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę siekamy. 1 łyżkę wiśni grubo siekamy i odstawiamy. 250 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Jajka, żółtko, cukier oraz sól łączymy i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa (do momentu, aż cukier się rozpuści). Dodajemy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Pozostałe wiśnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do espresso i krótko mieszamy. Dosypujemy 100 g posiekanej czekolady i wszystko delikatnie mieszamy.
3.PIECZEMY BROWNIE:
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a wnętrze jeszcze trochę miękkie. Brownie studzimy w formie.
4.OZDABIAMY ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ:
Pozostałą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki polewamy nią ciasto, tworząc paski. Posypujemy posiekanymi wiśniami i pozostawiamy do wyschnięcia. Kroimy w kostkę.
Brownie z espresso i wiśnią

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę siekamy. 1 łyżkę wiśni grubo siekamy i odstawiamy. 250 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka, żółtko, cukier oraz sól łączymy i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa (do momentu, aż cukier się rozpuści). Dodajemy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Pozostałe wiśnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do espresso i krótko mieszamy. Dosypujemy 100 g posiekanej czekolady i wszystko delikatnie mieszamy.

3

PIECZEMY BROWNIE

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a wnętrze jeszcze trochę miękkie. Brownie studzimy w formie.

4

OZDABIAMY ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ

Pozostałą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki polewamy nią ciasto, tworząc paski. Posypujemy posiekanymi wiśniami i pozostawiamy do wyschnięcia. Kroimy w kostkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5190 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

34,3 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy