psse-slupca.pl

Frittata z makaronem i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Frittata z makaronem i szparagami

Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 6 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól jodowana - 1 szczypta
makaron penne - 250 g
śmietana 30% - 100 g
szparagi zielone - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.SZPARAGI MYJEMY, OBIERAMY:
na jednej trzeciej długości i usuwamy zdrewniałe końce.
2.KROIMY NA KAWAŁKI:
o długości 4-5 cm, główki odkładamy na bok.
3.CEBULĘ OBIERAMY I:
siekamy.
4.PODSMAŻAMY WRAZ Z:
kawałkami szparagów na rozgrzanej oliwie w naczyniu żaroodpornym, przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
5.DODAJEMY GŁÓWKI SZPARAGÓW:
oraz makaron i smażymy przez kolejne 2 minuty.
6.JAJKA, ŚMIETANĘ, SÓL:
i pieprz mieszamy trzepaczką, polewamy nimi szparagi.
7.MIESZAMY RAZ I:
gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.
8.NACZYNIE WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (z włączoną funkcją grillowania) na kolejne 3-5 minut, aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana (alternatywnie frittatę można podsmażać na patelni, gdy się zetnie – ostrożnie zsuwamy ją na duży talerz, obracamy i podsmażamy do końca na patelni na kuchence).
9.PODAJEMY POKROJONĄ NA:
kawałki na gorąco lub lekko ciepłą.
10.WSKAZÓWKA:
POKROJONA NA: małe kawałki frittata stanowi smaczną przekąskę.
Frittata z makaronem i szparagami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZPARAGI MYJEMY, OBIERAMY

na jednej trzeciej długości i usuwamy zdrewniałe końce.

2

KROIMY NA KAWAŁKI

o długości 4-5 cm, główki odkładamy na bok.

3

CEBULĘ OBIERAMY I

siekamy.

4

PODSMAŻAMY WRAZ Z

kawałkami szparagów na rozgrzanej oliwie w naczyniu żaroodpornym, przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

5

DODAJEMY GŁÓWKI SZPARAGÓW

oraz makaron i smażymy przez kolejne 2 minuty.

6

JAJKA, ŚMIETANĘ, SÓL

i pieprz mieszamy trzepaczką, polewamy nimi szparagi.

7

MIESZAMY RAZ I

gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.

8

NACZYNIE WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (z włączoną funkcją grillowania) na kolejne 3-5 minut, aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana (alternatywnie frittatę można podsmażać na patelni, gdy się zetnie – ostrożnie zsuwamy ją na duży talerz, obracamy i podsmażamy do końca na patelni na kuchence).

9

PODAJEMY POKROJONĄ NA

kawałki na gorąco lub lekko ciepłą.

10

WSKAZÓWKA

POKROJONA NA: małe kawałki frittata stanowi smaczną przekąskę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1858,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

52,4 g

🥬

Błonnik

19,8 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy