psse-slupca.pl

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego

Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

bulion warzywny - 50 ml
cebula - 1 szt.
chrzan tarty - 4 łyżeczki
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
fenkuł - 2 szt.
śmietana 30% - 200 g
jabłko zielone - 2 szt.
pstrąg, filet - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy wstępnie we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut. Cebulę obieramy i siekamy. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Bulwy kroimy na pół, głąby usuwamy, a resztę kroimy w poprzek w wąskie paski. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PIECZEMY GRATIN:
Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Mieszamy z odcedzonymi ziemniakami i koprem w dużym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Śmietanę, chrzan i 50 ml bulionu mieszamy, dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy do warzyw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45-55 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
3.SMAŻYMY FILETY Z PSTRĄGA:
Filety z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy od strony skóry na gorącym maśle przez ok. 2 minuty. Obracamy i smażymy dalej przez 1-2 minuty. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi gratin. Podajemy z filetami.
Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy wstępnie we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut. Cebulę obieramy i siekamy. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Bulwy kroimy na pół, głąby usuwamy, a resztę kroimy w poprzek w wąskie paski. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PIECZEMY GRATIN

Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Mieszamy z odcedzonymi ziemniakami i koprem w dużym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Śmietanę, chrzan i 50 ml bulionu mieszamy, dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy do warzyw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45-55 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.

3

SMAŻYMY FILETY Z PSTRĄGA

Filety z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy od strony skóry na gorącym maśle przez ok. 2 minuty. Obracamy i smażymy dalej przez 1-2 minuty. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi gratin. Podajemy z filetami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3505,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

35,2 g

💪

Białko

35,2 g

Podobne przepisy