Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 200°C Marynata Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
DODAJEMY POSIEKANĄ BAZYLIĘ
tajską. MIESZAMY.
DORSZ RYBĘ KROIMY
na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza.
UKŁADAMY JE I
polewamy częścią marynaty.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty.
NASTĘPNIE RYBĘ WYJMUJEMY
z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu.
PONOWNIE WSTAWIAMY DO
piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów).
PO WYJĘCIU Z
piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.
BÓB Z PIECZARKAMI
2 ząbki czosnku kroimy w plastry.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek.
NASTĘPNIE DODAJEMY BÓB,
smażymy.
PO PODSMAŻENIU ZDEJMUJEMY
patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.
SOS NA CZYSTĄ
patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok.
NASTĘPNIE DODAJEMY 1
łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii.
DODAJEMY KOSTECZKĘ MASŁA
i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.
JAK PODAWAĆ?.
SOS WYLEWAMY NA
talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. OZDABIAMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3863,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
965,8 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
84,7 g
Błonnik
57,9 g
Białko
57,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!