psse-slupca.pl

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto

Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

indyk pierś - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
majeranek suszony - 4 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
pistacje - 70 g
cebula prażona - 30 g
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
olej po suszonych pomidorach - 4 łyżki
pomidor suszony - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIERSI Z INDYKA:
Pierś z indyka delikatnie rozkrawamy w poziomie, aby się otworzyła. Następnie pierś owijamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW:
W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, ostrą paprykę, majeranek, olej z suszonych pomidorów, suszone pomidory i prażoną cebulkę. Całość rozdrabniamy, aż stanie się gęstą, prawie gładką pastą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej oleju.
3.ZAWIJAMY ROLADĘ:
Pesto przekładamy na rozbitą pierś z indyka i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni. Mięso zwijamy w roladę i oplatamy sznurkiem, zawiązujemy i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.
4.GOTUJEMY ROLADĘ:
Do kielicha urządzenia MC Smart wlewamy wodę i nakładamy nakładkę do gotowania na parze. Wybieramy programgotowanie na parze/25 minut/120°C. Po 25 minutach gotowania mięso zostawiamy pod przykrywką na dodatkowe 10 minut.
5.PODAJEMY ROLADĘ:
Ze schłodzonej rolady odwijamy sznurek. Podajemy ją pokrojoną w plastry, z ulubionymi dodatkami.
Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIERSI Z INDYKA

Pierś z indyka delikatnie rozkrawamy w poziomie, aby się otworzyła. Następnie pierś owijamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, ostrą paprykę, majeranek, olej z suszonych pomidorów, suszone pomidory i prażoną cebulkę. Całość rozdrabniamy, aż stanie się gęstą, prawie gładką pastą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej oleju.

3

ZAWIJAMY ROLADĘ

Pesto przekładamy na rozbitą pierś z indyka i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni. Mięso zwijamy w roladę i oplatamy sznurkiem, zawiązujemy i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.

4

GOTUJEMY ROLADĘ

Do kielicha urządzenia MC Smart wlewamy wodę i nakładamy nakładkę do gotowania na parze. Wybieramy programgotowanie na parze/25 minut/120°C. Po 25 minutach gotowania mięso zostawiamy pod przykrywką na dodatkowe 10 minut.

5

PODAJEMY ROLADĘ

Ze schłodzonej rolady odwijamy sznurek. Podajemy ją pokrojoną w plastry, z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3328 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

16 g

🥬

Błonnik

57,3 g

💪

Białko

57,3 g

Podobne przepisy

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl