psse-slupca.pl

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą

Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
ząbek czosnku - 7 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 250 g
bazylia świeża - 5 g
olej rzepakowy - 10 ml
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
mięso wieprzowe schab - 500 g
seler naciowy - 150 g
ser mascarpone - 250 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżka
szynka serrano - 80 g
Szpinak Baby - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DREWNIANĄ ŁYŻKĘ:
durszlak ręcznik papierowy czysty płócienny ręcznik Przygotowanie Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy szpinak i dodajemy odrobinę soli.
2.SMAŻYMY, PAMIĘTAJĄC, BY:
co jakiś czas mieszać. PODSMAŻONY SZPINAK: odcedzamy.
3.SCHAB MYJEMY, OSUSZAMY,:
oczyszczamy z białych błonek i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3X3 CM.
4.POKROJONE KAWAŁKI SCHABU:
przekładamy do miseczki, schab przyprawiamy solą i pieprzem.
5.PATELNIĘ, NA KTÓREJ:
smażyliśmy szpinak, przecieramy papierowym ręcznikiem i podgrzewamy na niej odrobinę oleju rzepakowego.
6.NA ROZGRZANY OLEJ:
wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 MINUT.
7.DO MIĘSA DODAJEMY:
drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne.
8.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
9.NASTĘPNIE DO PRZYGOTOWANEGO:
mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok).
10.CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA:
dużym ogniu przez 3-4 minuty.
11.SZPINAK UKŁADAMY NA:
czystym, płóciennym ręczniku i wyciskamy go tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. NASTĘPNIE SZPINAK DROBNO: siekamy.
12.DO PODSMAŻONEGO MIĘSA:
z selerem dodajemy szynkę pokrojoną w paski.
13.MIESZAJĄC, WRZUCAMY CIECIERZYCĘ:
odcedzoną z zalewy i posiekany szpinak.
14.CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY:
i dokładnie mieszamy. PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.
15.DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW:
dodajemy serek mascarpone.
16.DELIKATNIE MIESZAMY TAK,:
żeby serek rozpuścił się całkowicie.
17.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE:
liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii.
18.NA KOŃCU FARSZ:
doprawiamy solą i pieprzem.
19.JAK PODAWAĆ FARSZ:
przekładamy do miski. DEKORUJEMY LIŚĆMI SELERA: naciowego.
Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DREWNIANĄ ŁYŻKĘ

durszlak ręcznik papierowy czysty płócienny ręcznik Przygotowanie Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy szpinak i dodajemy odrobinę soli.

2

SMAŻYMY, PAMIĘTAJĄC, BY

co jakiś czas mieszać. PODSMAŻONY SZPINAK: odcedzamy.

3

SCHAB MYJEMY, OSUSZAMY,

oczyszczamy z białych błonek i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3X3 CM.

4

POKROJONE KAWAŁKI SCHABU

przekładamy do miseczki, schab przyprawiamy solą i pieprzem.

5

PATELNIĘ, NA KTÓREJ

smażyliśmy szpinak, przecieramy papierowym ręcznikiem i podgrzewamy na niej odrobinę oleju rzepakowego.

6

NA ROZGRZANY OLEJ

wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 MINUT.

7

DO MIĘSA DODAJEMY

drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

9

NASTĘPNIE DO PRZYGOTOWANEGO

mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok).

10

CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA

dużym ogniu przez 3-4 minuty.

11

SZPINAK UKŁADAMY NA

czystym, płóciennym ręczniku i wyciskamy go tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. NASTĘPNIE SZPINAK DROBNO: siekamy.

12

DO PODSMAŻONEGO MIĘSA

z selerem dodajemy szynkę pokrojoną w paski.

13

MIESZAJĄC, WRZUCAMY CIECIERZYCĘ

odcedzoną z zalewy i posiekany szpinak.

14

CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY

i dokładnie mieszamy. PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.

15

DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW

dodajemy serek mascarpone.

16

DELIKATNIE MIESZAMY TAK,

żeby serek rozpuścił się całkowicie.

17

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE

liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii.

18

NA KOŃCU FARSZ

doprawiamy solą i pieprzem.

19

JAK PODAWAĆ FARSZ

przekładamy do miski. DEKORUJEMY LIŚĆMI SELERA: naciowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2790 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

697,5 kcal

🥑

Tłuszcz

47,5 g

🌾

Węglowodany

25,6 g

🥬

Błonnik

42,7 g

💪

Białko

42,7 g

Podobne przepisy