psse-slupca.pl

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns

Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 50 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
drożdże suszone - 7 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 70 ml
rodzynki - 120 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
napój migdałowy - 300 ml
jabłko czerwone - 0,5 szt.
cukier puder - 10 g
mąka pszenna - 50 g
woda - 10 ml
dżem morelowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
piekarnik rozgrzany do temperatury 220C papier do pieczenia blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie) rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta pędzelek blender tarkę o drobnych oczkach Sposób przygotowania.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MĄKĘ, CUKIER,:
DROŻDŻE, CYNAMON, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ I SKÓRKĘ OTARTĄ Z POMARAŃCZY ŁĄCZYMY W NACZYNIU ROBOTA.
3.
W RONDELKU PODGRZEWAMY NAPÓJ MIGDAŁOWY, A NASTĘPNIE ŁĄCZYMY GO W NACZYNIU BLENDERA Z JABŁKIEM STARTYM NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH I OLIWĄ Z OLIWEK. MIKSUJEMY.
4.
PRZELEWAMY DO NACZYNIA Z MĄKĄ.
5.WYRABIAMY CIASTO WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto.
6.
Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem. WSKAZÓWKA!
7.
Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.
8.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą.
9.
Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny.
10.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
11.FORMUJEMY BUŁECZKI WYROŚNIĘTE CIASTO:
zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków.
12.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.
13.
Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
14.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
15.DEKORUJEMY BUŁECZKI MĄKĘ, CUKIER:
i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa.
16.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.
17.PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI:
Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
18.
Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.
19.
Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka.
20.
Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.
Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

piekarnik rozgrzany do temperatury 220C papier do pieczenia blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie) rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta pędzelek blender tarkę o drobnych oczkach Sposób przygotowania.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MĄKĘ, CUKIER,

DROŻDŻE, CYNAMON, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ I SKÓRKĘ OTARTĄ Z POMARAŃCZY ŁĄCZYMY W NACZYNIU ROBOTA.

3

W RONDELKU PODGRZEWAMY NAPÓJ MIGDAŁOWY, A NASTĘPNIE ŁĄCZYMY GO W NACZYNIU BLENDERA Z JABŁKIEM STARTYM NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH I OLIWĄ Z OLIWEK. MIKSUJEMY.

4

PRZELEWAMY DO NACZYNIA Z MĄKĄ.

5

WYRABIAMY CIASTO WSZYSTKIE SKŁADNIKI

wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto.

6

Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem. WSKAZÓWKA!

7

Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.

8

Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą.

9

Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny.

10

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

11

FORMUJEMY BUŁECZKI WYROŚNIĘTE CIASTO

zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków.

12

Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.

13

Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

14

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

15

DEKORUJEMY BUŁECZKI MĄKĘ, CUKIER

i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa.

16

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.

17

PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI

Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

18

Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.

19

Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka.

20

Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3471,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

56,3 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy