psse-slupca.pl

Duszone udka z indyka na winie • przepis • składniki • przygotowanie

Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Duszone udka z indyka na winie

Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

liść laurowy - 3 szt.
indyk udko - 4 szt.
ziele angielskie - 5 szt.
cebula - 100 g
wino czerwone - 500 ml
ząbek czosnku - 4 szt.
natka pietruszki - 5 g
masło - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
przecier pomidorowy - 2 łyżki
bulion drobiowy - 1 l
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 16 g
tymianek świeży - 10 g
włoszczyzna - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY SITKO PRZYGOTUJ:
wcześniej Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE UMYTE UDKA:
z indyka trybujemy, wycinając główną kość, odcinamy skórę i usuwamy ścięgna (kości, skórę oraz ścięgna możemy wykorzystać do przygotowania rosołu).
3.NASTĘPNIE MIĘSO KROIMY:
na większe kawałki, solimy i pieprzymy.
4.ROZGRZEWAMY GARNEK I:
mięso pieczemy na oliwie z oliwy z każdej strony, aż się zarumieni.
5.PRZEKŁADAMY DO:
miski.
6.WARZYWA KORZENNE:
(np.
7.MARCHEWKA, SELER, PIETRUSZKA):
kroimy w małą kosteczkę i smażymy na tłuszczu z mięsa.
8.CEBULE I CZOSNEK:
kroimy na duże kawałki i po chwili dodajemy do warzyw.
9.SMAŻYMY RAZEM OKOŁO:
10 minut.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY PRZECIER:
pomidorowy i krótko smażymy, uważając, żeby przecier się nie spalił.
11.PODLEWAMY CZERWONYM WINEM,:
chwilę gotujemy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy.
12.WRZUCAMY Z POWROTEM:
podsmażone mięso i podlewamy według potrzeby rosołem drobiowym.
13.PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I:
krótko gotujemy, po czym wkładamy cały garnek wraz z pokrywką do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180°C i dusimy 1-1,5 godziny.
14.MIĘSO WYJMUJEMY Z:
sosu i przekładamy do miski.
15.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO FRANCUSKIE:
: mieszamy 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę mąki tortowej.
16.DO SOSU DODAJEMY:
masło francuskie i dokładnie mieszamy trzepaczką.
17.DOPRAWIAMY TARTĄ SKÓRKĄ:
z cytryny i pomarańczy, gotujemy około 10-15 minut.
18.SOS PRZECIERAMY PRZEZ:
sitko, dodajemy z powrotem do mięsa i podgrzewamy.
19.NA KONIEC DODAJEMY:
posiekaną natkę pietruszki.
20.JAK PODAWAĆ DUSZONE:
udka z indyka z sosem podajemy w większej misce.
21.JAKO DODATEK PASUJĄ:
pieczone ziemniaki.
Duszone udka z indyka na winie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY SITKO PRZYGOTUJ

wcześniej Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE UMYTE UDKA

z indyka trybujemy, wycinając główną kość, odcinamy skórę i usuwamy ścięgna (kości, skórę oraz ścięgna możemy wykorzystać do przygotowania rosołu).

3

NASTĘPNIE MIĘSO KROIMY

na większe kawałki, solimy i pieprzymy.

4

ROZGRZEWAMY GARNEK I

mięso pieczemy na oliwie z oliwy z każdej strony, aż się zarumieni.

5

PRZEKŁADAMY DO

miski.

6

WARZYWA KORZENNE

(np.

7

MARCHEWKA, SELER, PIETRUSZKA)

kroimy w małą kosteczkę i smażymy na tłuszczu z mięsa.

8

CEBULE I CZOSNEK

kroimy na duże kawałki i po chwili dodajemy do warzyw.

9

SMAŻYMY RAZEM OKOŁO

10 minut.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY PRZECIER

pomidorowy i krótko smażymy, uważając, żeby przecier się nie spalił.

11

PODLEWAMY CZERWONYM WINEM,

chwilę gotujemy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy.

12

WRZUCAMY Z POWROTEM

podsmażone mięso i podlewamy według potrzeby rosołem drobiowym.

13

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I

krótko gotujemy, po czym wkładamy cały garnek wraz z pokrywką do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180°C i dusimy 1-1,5 godziny.

14

MIĘSO WYJMUJEMY Z

sosu i przekładamy do miski.

15

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO FRANCUSKIE

: mieszamy 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę mąki tortowej.

16

DO SOSU DODAJEMY

masło francuskie i dokładnie mieszamy trzepaczką.

17

DOPRAWIAMY TARTĄ SKÓRKĄ

z cytryny i pomarańczy, gotujemy około 10-15 minut.

18

SOS PRZECIERAMY PRZEZ

sitko, dodajemy z powrotem do mięsa i podgrzewamy.

19

NA KONIEC DODAJEMY

posiekaną natkę pietruszki.

20

JAK PODAWAĆ DUSZONE

udka z indyka z sosem podajemy w większej misce.

21

JAKO DODATEK PASUJĄ

pieczone ziemniaki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3464,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

866,1 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

24,6 g

🥬

Błonnik

81,2 g

💪

Białko

81,2 g

Podobne przepisy

Duszone udka z indyka na winie - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl