Drożdżowe bułeczki do burgerów • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Całość ponownie wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.
PIECZEMY BUŁECZKI
Ciasto zagniatamy ponownie. Formujemy wałek, dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki. Kulki umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy białym sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2806 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,6 kcal
Tłuszcz
9,2 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
8,5 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.