psse-slupca.pl

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem

Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 50 g
jajko - 1 szt.
cukier - 40 g
cytryna - 1 szt.
płatki owsiane górskie - 40 g
mąka pszenna - 80 g
mak niebieski - 5 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
odżywka białkowa Whey Protein Premium o smaku waniliowym - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny i ucieramy jeszcze chwilę do połączenia składników.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie mieszamy je w misce z mąką pszenną, makiem, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI:
Do utartego z cukrem masła dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Gotowe ciasto schładzamy przez minut 30 minut w lodówce.
4.FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA:
Ze schłodzonego ciasta formujemy 12 kulek. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłonią. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny i ucieramy jeszcze chwilę do połączenia składników.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie mieszamy je w misce z mąką pszenną, makiem, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Do utartego z cukrem masła dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Gotowe ciasto schładzamy przez minut 30 minut w lodówce.

4

FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Ze schłodzonego ciasta formujemy 12 kulek. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłonią. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1136,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

284,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

34,7 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl