psse-slupca.pl

Domowe precle z czarnuszką • przepis • składniki • przygotowanie

Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Domowe precle z czarnuszką

Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
drożdże suszone - 7 g
jajko - 1 szt.
mleko - 20 ml
sól himalajska - 1 łyżeczka
czarnuszka - 1 łyżeczka
sezam biały - 1 łyżeczka
masło - 3 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 300 g
soda oczyszczona - 3 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2.UGNIATAMY CIASTO:
Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.
3.FORMUJEMY PRECLE:
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.
4.OBWARZAMY PRECLE:
Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.
5.PIECZEMY PRECLE:
Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.
Domowe precle z czarnuszką

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2

UGNIATAMY CIASTO

Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.

3

FORMUJEMY PRECLE

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.

4

OBWARZAMY PRECLE

Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.

5

PIECZEMY PRECLE

Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1641,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

205,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy