Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów • przepis • składniki • przygotowanie
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
LODY ŚMIETANKOWE 50
ml wody łączymy z 90 g cukru i zagotowujemy w garnku do uzyskania syropu cukrowego.
JEDNOCZEŚNIE UBIJAMY BIAŁKA
na sztywną pianę.
ZAGOTOWUJEMY 100 ML
śmietanki z resztą cukru, a następnie studzimy.
PO UBICIU BIAŁEK
wolnym strumieniem zalewamy białka syropem cukrowym.
CHWILĘ UBIJAMY I
pojedynczo dodajemy żółtka, stale miksując.
POD KONIEC ZALEWAMY
masę przestudzoną śmietanką.
CAŁOŚĆ UBIJAMY DO
momentu ostygnięcia. 500 ML ŚMIETANKI: ubijamy, a następnie łączymy z masą.
CAŁOŚĆ DZIELIMY NA
dwie równe części. LODY MALINOWE MALINY: miksujemy.
OPCJONALNIE MOŻEMY JE
przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
DO JEDNEJ CZĘŚCI
masy dodajemy mus malinowy, mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANE NACZYNIA
z lodami śmietankowymi i malinowymi wkładamy do zamrażalnika na całą noc.
5 SPOSOBÓW PODANIA
1: Lody crunchy z czekoladą Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę oraz posypujemy płatkami crunchy.
GAŁKOWNICĄ NAKŁADAMY TRZY
gałki lodów śmietankowych, robimy kleks z bitej śmietanki oraz wkładamy połamane kawałki czekolady crunchy.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ
czekoladą oraz kawałkami czekolady crunchy.
LODY DLA
DZIECI: Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów malinowych i jedną gałkę lodów śmietankowych.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY ŻELKAMI
oraz świeżymi malinami.
LODY MOŻNA RÓWNIEŻ
polać musem ze zmiksowanych malin.
LODY DLA
DOROSŁYCH: z alkoholem Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów śmietankowych i jedną gałkę lodów malinowych.
ROBIMY KLEKS Z
bitej śmietanki oraz wkładamy ciasteczka, całość polewamy adwokatem.
LODY NA
IMPREZĘ: Trzy gałki lodów śmietankowych mieszamy z 80 ml adwokata do uzyskania jednolitej masy.
NASTĘPNIE UMIESZCZAMY W
kieliszku dwie gałki lodów malinowych i zalewamy je lodami śmietankowymi z adwokatem.
PRZYOZDABIAMY BITĄ ŚMIETANĄ,
czekoladowymi dodatkami, świeżymi owocami i miętą.
LODY Z
OWOCAMI: Na dno kieliszka wsypujemy pokruszone ciastka lub bezy, następnie nakładamy po jednej gałce lodów śmietankowych i malinowych.
ROBIMY KLEKSY Z
bitej śmietanki oraz całość posypujemy świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2251,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
562,8 kcal
Tłuszcz
35,1 g
Węglowodany
55,7 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!