psse-slupca.pl

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów • przepis • składniki • przygotowanie

Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów

Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 180 g
jajko - 4 szt.
woda - 50 ml
śmietana 30% - 600 ml
maliny mrożone - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.LODY ŚMIETANKOWE 50:
ml wody łączymy z 90 g cukru i zagotowujemy w garnku do uzyskania syropu cukrowego.
2.JEDNOCZEŚNIE UBIJAMY BIAŁKA:
na sztywną pianę.
3.ZAGOTOWUJEMY 100 ML:
śmietanki z resztą cukru, a następnie studzimy.
4.PO UBICIU BIAŁEK:
wolnym strumieniem zalewamy białka syropem cukrowym.
5.CHWILĘ UBIJAMY I:
pojedynczo dodajemy żółtka, stale miksując.
6.POD KONIEC ZALEWAMY:
masę przestudzoną śmietanką.
7.CAŁOŚĆ UBIJAMY DO:
momentu ostygnięcia. 500 ML ŚMIETANKI: ubijamy, a następnie łączymy z masą.
8.CAŁOŚĆ DZIELIMY NA:
dwie równe części. LODY MALINOWE MALINY: miksujemy.
9.OPCJONALNIE MOŻEMY JE:
przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
10.DO JEDNEJ CZĘŚCI:
masy dodajemy mus malinowy, mieszamy.
11.TAK PRZYGOTOWANE NACZYNIA:
z lodami śmietankowymi i malinowymi wkładamy do zamrażalnika na całą noc.
12.5 SPOSOBÓW PODANIA:
1: Lody crunchy z czekoladą Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę oraz posypujemy płatkami crunchy.
13.GAŁKOWNICĄ NAKŁADAMY TRZY:
gałki lodów śmietankowych, robimy kleks z bitej śmietanki oraz wkładamy połamane kawałki czekolady crunchy.
14.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ:
czekoladą oraz kawałkami czekolady crunchy.
15.LODY DLA:
DZIECI: Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów malinowych i jedną gałkę lodów śmietankowych.
16.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY ŻELKAMI:
oraz świeżymi malinami.
17.LODY MOŻNA RÓWNIEŻ:
polać musem ze zmiksowanych malin.
18.LODY DLA:
DOROSŁYCH: z alkoholem Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów śmietankowych i jedną gałkę lodów malinowych.
19.ROBIMY KLEKS Z:
bitej śmietanki oraz wkładamy ciasteczka, całość polewamy adwokatem.
20.LODY NA:
IMPREZĘ: Trzy gałki lodów śmietankowych mieszamy z 80 ml adwokata do uzyskania jednolitej masy.
21.NASTĘPNIE UMIESZCZAMY W:
kieliszku dwie gałki lodów malinowych i zalewamy je lodami śmietankowymi z adwokatem.
22.PRZYOZDABIAMY BITĄ ŚMIETANĄ,:
czekoladowymi dodatkami, świeżymi owocami i miętą.
23.LODY Z:
OWOCAMI: Na dno kieliszka wsypujemy pokruszone ciastka lub bezy, następnie nakładamy po jednej gałce lodów śmietankowych i malinowych.
24.ROBIMY KLEKSY Z:
bitej śmietanki oraz całość posypujemy świeżymi owocami.
Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

LODY ŚMIETANKOWE 50

ml wody łączymy z 90 g cukru i zagotowujemy w garnku do uzyskania syropu cukrowego.

2

JEDNOCZEŚNIE UBIJAMY BIAŁKA

na sztywną pianę.

3

ZAGOTOWUJEMY 100 ML

śmietanki z resztą cukru, a następnie studzimy.

4

PO UBICIU BIAŁEK

wolnym strumieniem zalewamy białka syropem cukrowym.

5

CHWILĘ UBIJAMY I

pojedynczo dodajemy żółtka, stale miksując.

6

POD KONIEC ZALEWAMY

masę przestudzoną śmietanką.

7

CAŁOŚĆ UBIJAMY DO

momentu ostygnięcia. 500 ML ŚMIETANKI: ubijamy, a następnie łączymy z masą.

8

CAŁOŚĆ DZIELIMY NA

dwie równe części. LODY MALINOWE MALINY: miksujemy.

9

OPCJONALNIE MOŻEMY JE

przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

10

DO JEDNEJ CZĘŚCI

masy dodajemy mus malinowy, mieszamy.

11

TAK PRZYGOTOWANE NACZYNIA

z lodami śmietankowymi i malinowymi wkładamy do zamrażalnika na całą noc.

12

5 SPOSOBÓW PODANIA

1: Lody crunchy z czekoladą Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę oraz posypujemy płatkami crunchy.

13

GAŁKOWNICĄ NAKŁADAMY TRZY

gałki lodów śmietankowych, robimy kleks z bitej śmietanki oraz wkładamy połamane kawałki czekolady crunchy.

14

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ

czekoladą oraz kawałkami czekolady crunchy.

15

LODY DLA

DZIECI: Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów malinowych i jedną gałkę lodów śmietankowych.

16

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY ŻELKAMI

oraz świeżymi malinami.

17

LODY MOŻNA RÓWNIEŻ

polać musem ze zmiksowanych malin.

18

LODY DLA

DOROSŁYCH: z alkoholem Na dno kieliszka (za pomocą worka cukierniczego) szprycujemy ubitą śmietankę, następnie gałkownicą nakładamy dwie gałki lodów śmietankowych i jedną gałkę lodów malinowych.

19

ROBIMY KLEKS Z

bitej śmietanki oraz wkładamy ciasteczka, całość polewamy adwokatem.

20

LODY NA

IMPREZĘ: Trzy gałki lodów śmietankowych mieszamy z 80 ml adwokata do uzyskania jednolitej masy.

21

NASTĘPNIE UMIESZCZAMY W

kieliszku dwie gałki lodów malinowych i zalewamy je lodami śmietankowymi z adwokatem.

22

PRZYOZDABIAMY BITĄ ŚMIETANĄ,

czekoladowymi dodatkami, świeżymi owocami i miętą.

23

LODY Z

OWOCAMI: Na dno kieliszka wsypujemy pokruszone ciastka lub bezy, następnie nakładamy po jednej gałce lodów śmietankowych i malinowych.

24

ROBIMY KLEKSY Z

bitej śmietanki oraz całość posypujemy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2251,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

562,8 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

55,7 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy