psse-slupca.pl

Ciastka z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.

Ciastka z jabłkami

Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 22 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
masło - 110 g
migdały - 35 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 0,25 łyżeczki
mąka pszenna - 255 g
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JABŁKA OBIERAMY,:
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek).
2.JABŁKA PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.
3.MASŁO UCIERAMY Z:
pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko.
4.W MISCE MIESZAMY:
mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon.
5.SUCHE SKŁADNIKI DODAJEMY:
do mokrych i mieszamy do połączenia składników.
6.NA KONIEC DODAJEMY:
jabłka oraz posiekane migdały.
7.CIASTO CHŁODZIMY W:
lodówce przez mniej więcej 30 minut.
8.ZE SCHŁODZONEGO CIASTA:
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9.PIECZEMY OKOŁO 15:
minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.
Ciastka z jabłkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JABŁKA OBIERAMY,

pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek).

2

JABŁKA PRZEKŁADAMY DO

miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.

3

MASŁO UCIERAMY Z

pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko.

4

W MISCE MIESZAMY

mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon.

5

SUCHE SKŁADNIKI DODAJEMY

do mokrych i mieszamy do połączenia składników.

6

NA KONIEC DODAJEMY

jabłka oraz posiekane migdały.

7

CIASTO CHŁODZIMY W

lodówce przez mniej więcej 30 minut.

8

ZE SCHŁODZONEGO CIASTA

formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9

PIECZEMY OKOŁO 15

minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2309,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

384,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

46 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Ciastka z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl