psse-slupca.pl

Krem ziemniaczany z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!

Krem ziemniaczany z kurkami

Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurki - 200 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ziemniak - 3 szt.
woda - 800 ml
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI:
Do pojemnika miksującego wkładamy obraną cebulę i trzy ząbki czosnku. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło, oliwę i umyte kurki. Całość podsmażamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 1.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Do pojemnika miksującego wkładamy obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki. Następnie zalewamy składniki wodą i doprawiamy papryką, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 5. Na koniec do zupy dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 5.
4.BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Ugotowaną zupę blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 10. Gotowy krem przelewam do misek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z groszkiem ptysiowym, grzankami, pietruszką lub podsmażonymi na maśle kurkami.
Krem ziemniaczany z kurkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego wkładamy obraną cebulę i trzy ząbki czosnku. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło, oliwę i umyte kurki. Całość podsmażamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 1.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Do pojemnika miksującego wkładamy obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki. Następnie zalewamy składniki wodą i doprawiamy papryką, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 5. Na koniec do zupy dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 5.

4

BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ

Ugotowaną zupę blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 10. Gotowy krem przelewam do misek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z groszkiem ptysiowym, grzankami, pietruszką lub podsmażonymi na maśle kurkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

526,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

131,7 kcal

🥑

Tłuszcz

5,2 g

🌾

Węglowodany

18,1 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

2,8 g

Podobne przepisy

Krem ziemniaczany z kurkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl