psse-slupca.pl

Szparagi w boczku • przepis • składniki • przygotowanie

Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Szparagi w boczku

Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szparagi zielone - 250 g
boczek wędzony w plastrach - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy ich zdrewniałe końcówki.
2.ZAWIJAMY SZPARAGI W BOCZEK:
Każdy szparag, zależnie od długości, zawijamy w jeden lub dwa plastry boczku.
3.GRILLUJEMY SZPARAGI:
Szparagi umieszczamy na patelni grillowej na średnim ogniu i grillujemy, aż z boczku wytopi się tłuszcz.
Szparagi w boczku

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy ich zdrewniałe końcówki.

2

ZAWIJAMY SZPARAGI W BOCZEK

Każdy szparag, zależnie od długości, zawijamy w jeden lub dwa plastry boczku.

3

GRILLUJEMY SZPARAGI

Szparagi umieszczamy na patelni grillowej na średnim ogniu i grillujemy, aż z boczku wytopi się tłuszcz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

270 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

90 kcal

🥑

Tłuszcz

1,8 g

🌾

Węglowodany

4,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy