Racuszki na kefirze z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z KEFIREM
Żółtka oddzielone od białek (białka przekładamy do misy miksera), kefir, cukier i oliwę mieszamy dokładnie w dużej misce.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Całość mieszamy.
DODAJEMY BIAŁKA
Ubite białka delikatnie łączymy z masą.
SMAŻYMY RACUSZKI
Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. W ciasto wtykamy po kilka pokrojonych malin lub truskawek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1371,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
342,8 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci wszystkich – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.