Kurczak w sosie orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Mięso z udek kurczaka kroimy na kawałki, następnie mieszamy je ze składnikami marynaty: jasnym sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki oraz startym imbirem.
GOTUJEMY KURCZAKA NA PARZE
Do misy wlewamy 1 litr wody, zakładamy koszyczek do gotowania na parze i wkładamy do niego zamarynowanego kurczaka. Przykrywamy koszyczek pokrywą. Gotujemy na parze, korzystając zprogramu „gotowanie na parze” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut. W połowie programu mieszamy kawałki mięsa. Po zakończeniu gotowania odstawiamy kurczaka.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Z misy wylewamy wodę i wrzucamy do niej obraną cebulę oraz czosnek. Siekamy je, używającprogramu „miksowanie na piure” / czas: 10 sekund / obroty: 8. W połowie programu zbieramy składniki ze ścianek szpatułką. Następnie wlewamy olej i smażymy warzywa, używającprogramu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 2 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy masło orzechowe, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, sos sojowy, miód oraz wędzoną paprykę. Sos gotujemy, aby smaki się połączyły, używającprogramu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 10 minut.
BLENDUJEMY SOS
Ugotowany sos blendujemy, używającprogramu „miksowanie na piure” / czas: 1 minuta / obroty: 8do uzyskania gładkiej konsystencji.
DODAJEMY KURCZAKA
Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowanego kurczaka, następnie całość gotujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2244,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
748 kcal
Tłuszcz
50,4 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
5,2 g
Białko
48,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!