Pierniczki alpejskie • przepis • składniki • przygotowanie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
1005 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY MIÓD Z PRZYPRAWAMI
Do rondelka dodajemy miód, kakao, cukier oraz przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Wyłączamy.
DODAJEMY MASŁO
Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miodowej masy. Czekamy, aż się rozpuści, a cała masa przestygnie.
MIESZAMY ŚMIETANĘ Z SODĄ
W miseczce mieszamy śmietanę wraz z sodą i odstawiamy na bok.
UBIJAMY BIAŁKO
Rozbijamy jajka. Dodajemy białko do drugiej miseczki, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białko na sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Do piany dodajemy żółtka i ubijamy na niskich obrotach przez 2 minuty.
DODAJEMY MASĘ MIODOWĄ
Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę miodową i mieszamy.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Dodajemy do masy śmietanę i mieszamy.
DODAJEMY MĄKĘ
Do masy powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
WYRABIAMY CIASTO
Wstępnie rozmieszane ciasto wyrabiamy dłońmi i formujemy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 16 godzin.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
FORMUJEMY PIERNICZKI
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na mniejsze partie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na 4 mm placuszek. Wykrawamy pierniczki foremkami, a ciasto, które zostanie, zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto.
PIECZEMY PIERNICZKI
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy pierwszą partię pierniczków i pieczemy przez 11 minut. Czynność powtarzamy, aż skończą się pierniczki. Po upieczeniu studzimy je na talerzach. Gotowe pierniczki dowolnie ozdabiamy (np. cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową czy blanszowanymi migdałami) i przekładamy do puszki lub innego pojemnika. Najlepiej smakują następnego dnia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2373,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
39,6 kcal
Tłuszcz
1,1 g
Węglowodany
6,4 g
Błonnik
0 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummus bil lahme
Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!