psse-slupca.pl

Chleb pełnoziarnisty z nasionami • przepis • składniki • przygotowanie

Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.

Chleb pełnoziarnisty z nasionami

Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 500 g
mąka żytnia pełnoziarnista - 550 g
sól - 1,5 łyżeczki
drożdże suszone - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pestki dyni - 20 g
nasiona słonecznika - 50 g
sezam biały - 15 g
siemię lniane, całe - 20 g
czarnuszka - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.WSTĘPNIE MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA:
Do pojemnika miksującego wlewamy ciepłą wodę oraz dodajemy mąkę, sól i drożdże. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 5.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do wstępnie wymieszanego ciasta dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto – wybieramy programugniatanie / twarde ciasto / 3 minuty.
3.PIECZEMY CHLEB:
Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany chleb wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano chleb pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230°C.
Chleb pełnoziarnisty z nasionami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WSTĘPNIE MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Do pojemnika miksującego wlewamy ciepłą wodę oraz dodajemy mąkę, sól i drożdże. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 5.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do wstępnie wymieszanego ciasta dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto – wybieramy programugniatanie / twarde ciasto / 3 minuty.

3

PIECZEMY CHLEB

Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany chleb wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano chleb pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2550,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

66,1 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy