psse-slupca.pl

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili • przepis • składniki • przygotowanie

Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili

Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
serek śmietankowy - 100 g
wino czerwone - 100 ml
awokado - 2 szt.
limonka - 2 szt.
krewetki - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kolendra świeża - 25 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KREWETKI:
Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z ½ limonki oraz polewamy sokiem z ½ limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy ½ drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AWOKADO:
Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z ½ limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS NA WINIE:
Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut.
4.PODAJEMY KOKTAJL Z KREWETEK:
Mus z awokado wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KREWETKI

Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z ½ limonki oraz polewamy sokiem z ½ limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy ½ drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AWOKADO

Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z ½ limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS NA WINIE

Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut.

4

PODAJEMY KOKTAJL Z KREWETEK

Mus z awokado wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1618,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

269,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

13,3 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl