psse-slupca.pl

Burek z serem kozim i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Burek z serem kozim i oliwkami

Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

natka pietruszki - 20 g
olej - 2 łyżki
orzeszki piniowe - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 200 g
ciasto yufka - 120 g
oliwki zielone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERA KOZIEGO:
Orzeszki piniowe lekko podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie siekamy. Ser kozi wyjmujemy z opakowania. Oliwki osączamy i siekamy. Listki pietruszki obrywamy i również siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem.
2.ZWIJAMY CIASTO YUFKA Z KREMEM:
Płaty ciasta yufka smarujemy cienko wodą. Na każdy płat, wzdłuż jego szerszego brzegu, nakładamy porcję kremu z sera koziego, brzegi ostrożnie zakładamy, a następnie ciasto szczelnie zwijamy w rulon.
3.SMAŻYMY BUREK:
Olej mocno rozgrzewamy na patelni. Burek smażymy porcjami przez 1-2 minuty, co jakiś czas obracając. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Burek z serem kozim i oliwkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERA KOZIEGO

Orzeszki piniowe lekko podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie siekamy. Ser kozi wyjmujemy z opakowania. Oliwki osączamy i siekamy. Listki pietruszki obrywamy i również siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem.

2

ZWIJAMY CIASTO YUFKA Z KREMEM

Płaty ciasta yufka smarujemy cienko wodą. Na każdy płat, wzdłuż jego szerszego brzegu, nakładamy porcję kremu z sera koziego, brzegi ostrożnie zakładamy, a następnie ciasto szczelnie zwijamy w rulon.

3

SMAŻYMY BUREK

Olej mocno rozgrzewamy na patelni. Burek smażymy porcjami przez 1-2 minuty, co jakiś czas obracając. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1368 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

171 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

8,9 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy