psse-slupca.pl

Gulasz z jagnięciny z kopytkami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Gulasz z jagnięciny z kopytkami

Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
wino czerwone - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 2 szt.
papryka mielona ostra - 1 szczypta
kminek mielony - 1 łyżka
łopatka jagnięca - 1 kg
miód - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
passata pomidorowa - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sos Worcester - 50 ml
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 30 g
jajko - 1 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i oprószamy mąką. Przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju, aż nabierze brązowego koloru, i przekładamy do dużego garnka lub żeliwnego naczynia. Warzywa również przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i dodajemy tymianek. Na patelni po mięsie i warzywach przesmażamy pastę pomidorową z mieloną ostrą papryką oraz kminem rzymskim, a następnie dodajemy do mięsa.
2.DUSIMY GULASZ:
Płyn w naczyniu odparowujemy do ⅓ objętości i wlewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości przez około 2 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i sosem worcestershire. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Odparowujemy gulasz, tak aby był aksamitny i lekko zawiesisty. Studzimy do temperatury około 5°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jajko i dosypujemy mąkę pszenną. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dokładnie się połączyły – pamiętając, że ciasta na kopytka nie można wyrabiać zbyt długo. Ciasto kroimy na kawałki, formujemy z nich wałki o średnicy około 3-4 cm, podsypując mąką. Z wałków pod lekkim kątem wycinamy kopytka.
4.GOTUJEMY KOPYTKA:
Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy, aby kopytka się nie posklejały, i gotujemy każdą partię przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Talerz możemy oblać zimną wodą, aby kopytka się nie posklejały.
Gulasz z jagnięciny z kopytkami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i oprószamy mąką. Przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju, aż nabierze brązowego koloru, i przekładamy do dużego garnka lub żeliwnego naczynia. Warzywa również przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i dodajemy tymianek. Na patelni po mięsie i warzywach przesmażamy pastę pomidorową z mieloną ostrą papryką oraz kminem rzymskim, a następnie dodajemy do mięsa.

2

DUSIMY GULASZ

Płyn w naczyniu odparowujemy do ⅓ objętości i wlewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości przez około 2 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i sosem worcestershire. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Odparowujemy gulasz, tak aby był aksamitny i lekko zawiesisty. Studzimy do temperatury około 5°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jajko i dosypujemy mąkę pszenną. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dokładnie się połączyły – pamiętając, że ciasta na kopytka nie można wyrabiać zbyt długo. Ciasto kroimy na kawałki, formujemy z nich wałki o średnicy około 3-4 cm, podsypując mąką. Z wałków pod lekkim kątem wycinamy kopytka.

4

GOTUJEMY KOPYTKA

Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy, aby kopytka się nie posklejały, i gotujemy każdą partię przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Talerz możemy oblać zimną wodą, aby kopytka się nie posklejały.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1745,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,2 g

🌾

Węglowodany

49,3 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy