Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej • przepis • składniki • przygotowanie
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.
NACIERAMY SZYNKĘ
Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.
PIECZEMY WARZYWA
Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1713 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,5 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
3,2 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!

Pieczona ciecierzyca na słodko
Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Wypróbuj przepis na ciecierzycę na słodko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!