Pascha • przepis • składniki • przygotowanie
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.
PRZYGOTOWUJEMY SER
Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.
ODCISKAMY SER
Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.
UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY
Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.
PODAJEMY PASCHĘ
Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5074,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
634,3 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
15 g
Białko
15 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron ryżowy z krewetkami
Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.

Kanapka z awokado, łososiem i superfoods
Na superdobry początek dnia: kanapka z superfoods! Wykorzystaj chleb pełen ziaren do przygotowania apetycznych kromek z łososiem, awokado, ziarnami i suszonymi owocami.