Batony imbirowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY MASĘ
Imbir drobno siekamy i odkładamy 2 łyżeczki. Pozostały imbir zagniatamy z marcepanem, miąższem laski wanilii i koniakiem. Masę rozwałkowujemy między 2 warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm. Kroimy na 18 pasków.
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Gorzką kuwerturę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladą pokrywamy paski masy i układamy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do wyschnięcia.
DEKORUJEMY BATONY
Białą kuwerturę siekamy, roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy i odcinamy mały narożnik. Czekoladą rysujemy paski, a następnie posypujemy je posiekanym imbirem. Pozostawiamy do wyschnięcia, przechowujemy szczelnie zapakowane.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2133 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
237 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
29,4 g
Błonnik
2,3 g
Białko
2,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!