psse-slupca.pl

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym

Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
masło - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
grana padano - 30 g
wino białe - 75 ml
szynka parmeńska - 200 g
makaron penne - 500 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
śmietana 30% - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MAKARON GOTUJEMY:
w osolonej wodzie al dente.
2.ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY Z:
powrotem do garnka.
3.POMIDORY PELATI PRZECEDZAMY:
przez sito.
4.SOS Z POMIDORÓW:
odstawiamy na bok.
5.POMIDORY KROIMY NA:
mniejsze kawałki.
6.PAPRYCZKĘ CHILLI POZBAWIAMY:
pestek i razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.
7.SZYNKĘ PARMEŃSKĄ TNIEMY:
na cienkie paseczki.
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę masła.
9.DODAJEMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ:
i podsmażamy, aż się zarumieni.
10.DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK:
i papryczkę chilli.
11.CAŁOŚĆ PODLEWAMY BIAŁYM:
winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
12.DODAJEMY POKROJONE POMIDORY:
i połowę sosu z pomidorów.
13.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, PRZYKRYWAMY:
i gotujemy całość jeszcze około 10 minut.
14.PO TYM CZASIE:
dodajemy resztę masła i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
15.DODAJEMY ŚMIETANĘ, MIESZAMY:
i gotowy sos łączymy z makaronem.
16.JAK PODAWAĆ MAKARON:
nakładamy na talerze.
17.SER TRZEMY NA:
tarce i posypujemy nim gotowe danie.
Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MAKARON GOTUJEMY

w osolonej wodzie al dente.

2

ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY Z

powrotem do garnka.

3

POMIDORY PELATI PRZECEDZAMY

przez sito.

4

SOS Z POMIDORÓW

odstawiamy na bok.

5

POMIDORY KROIMY NA

mniejsze kawałki.

6

PAPRYCZKĘ CHILLI POZBAWIAMY

pestek i razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.

7

SZYNKĘ PARMEŃSKĄ TNIEMY

na cienkie paseczki.

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę masła.

9

DODAJEMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ

i podsmażamy, aż się zarumieni.

10

DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK

i papryczkę chilli.

11

CAŁOŚĆ PODLEWAMY BIAŁYM

winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.

12

DODAJEMY POKROJONE POMIDORY

i połowę sosu z pomidorów.

13

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, PRZYKRYWAMY

i gotujemy całość jeszcze około 10 minut.

14

PO TYM CZASIE

dodajemy resztę masła i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

15

DODAJEMY ŚMIETANĘ, MIESZAMY

i gotowy sos łączymy z makaronem.

16

JAK PODAWAĆ MAKARON

nakładamy na talerze.

17

SER TRZEMY NA

tarce i posypujemy nim gotowe danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2959,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

739,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

106,5 g

🥬

Błonnik

34,1 g

💪

Białko

34,1 g

Podobne przepisy

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl