psse-slupca.pl

Babka serowa z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Babka serowa z pomarańczami

Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 240 g
jajko - 5 szt.
pomarańcza - 1 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
ser twaróg półtłusty - 300 g
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 350 g
czekolada mleczna - 100 g
masło - 25 g
śmietana 30% - 50 ml
migdały płatki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.Karmelizowanie filetów z pomarańczy:
Ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę i wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety oraz pozostały sok z pomarańczy. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Łączymy masę serową z pomarańczami:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
3.Pieczemy babkę:
Wlewamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.
4.Przygotowujemy polewę:
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
5.Dekorujemy ciasto:
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Babka serowa z pomarańczami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Karmelizowanie filetów z pomarańczy

Ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę i wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety oraz pozostały sok z pomarańczy. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.

2

Łączymy masę serową z pomarańczami

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.

3

Pieczemy babkę

Wlewamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.

4

Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

5

Dekorujemy ciasto

Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5265,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,1 g

🌾

Węglowodany

50,5 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy

Babka serowa z pomarańczami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl