psse-slupca.pl

Babeczki red velvet • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Babeczki red velvet

Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet winny, biały - 2 łyżeczki
cukier - 120 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
barwnik spożywczy - 1 szt.
jajko - 2 szt.
kakao - 2 łyżeczki
maślanka - 150 ml
mąka pszenna - 160 g
soda oczyszczona - 5 g
sól - 1 szczypta
cukier puder - 125 g
cukrowe serduszka - 15 g
wanilia - 3 g
masło - 30 g
serek śmietankowy - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i sól mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy taką ilość barwnika, aby masa nabrała czerwonego koloru. Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy maślankę i krótko mieszamy. Sodę łączymy z octem, dodajemy do masy i krótko mieszamy.
2.DEKORUJEMY BABECZKI:
Serek miksujemy z miękkim masłem. Cukier puder przesiewamy przez sitko i dosypujemy do masy, mieszając. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i ubijamy przez 2-3 minuty na gęsty krem. Krem rozsmarowujemy na babeczkach. Dekorujemy czerwoną posypką lub cukrowymi serduszkami według uznania.
Babeczki red velvet

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i sól mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy taką ilość barwnika, aby masa nabrała czerwonego koloru. Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy maślankę i krótko mieszamy. Sodę łączymy z octem, dodajemy do masy i krótko mieszamy.

2

DEKORUJEMY BABECZKI

Serek miksujemy z miękkim masłem. Cukier puder przesiewamy przez sitko i dosypujemy do masy, mieszając. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i ubijamy przez 2-3 minuty na gęsty krem. Krem rozsmarowujemy na babeczkach. Dekorujemy czerwoną posypką lub cukrowymi serduszkami według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3442,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

34,1 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy