psse-slupca.pl

Zupa krem z rukoli i kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Zupa krem z rukoli i kalafiora

Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kalafior - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 1 szt.
mleko - 500 ml
olej - 2 łyżki
rukola - 40 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ziemniak - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do 200 stopni.
2.CEBULĘ ORAZ MARCHEW:
obieramy i kroimy w kostkę.
3.CZOSNEK OBIERAMY I:
drobno siekamy.
4.W GARNKU O:
grubym dnie rozgrzewamy połowę oleju.
5.WRZUCAMY WARZYWA I:
podsmażamy ok. 10 MINUT.
6.DODAJEMY OBRANEGO I:
pokrojonego w kostkę ziemniaka.
7.MIESZAJĄC OD CZASU:
do czasu, podsmażamy, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. KALAFIORA DZIELIMY NA: różyczki.
8.2/3 KALAFIORA DODAJEMY:
do reszty warzyw razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem.
9.GOTUJEMY OK.:
20 MINUT.
10.POZOSTAŁEGO KALAFIORA SKRAPIAMY:
pozostałym olejem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. PIECZEMY W PIEKARNIKU: ok.
11.12-15 MINUT, AŻ:
kalafior zacznie się rumienić.
12.DO GOTUJĄCEJ SIĘ:
zupy dodajemy mleko i całość podgrzewamy. ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z: ognia.
13.DODAJEMY RUKOLĘ I:
całość miksujemy blenderem na gładki krem. PRZYPRAWIAMY DO SMAKU: pieprzem.
14.JAK PODAWAĆ ZUPĘ:
przelewamy do miseczek.
15.DO KAŻDEJ PORCJI:
dodajemy trochę upieczonego kalafiora.
Zupa krem z rukoli i kalafiora

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do 200 stopni.

2

CEBULĘ ORAZ MARCHEW

obieramy i kroimy w kostkę.

3

CZOSNEK OBIERAMY I

drobno siekamy.

4

W GARNKU O

grubym dnie rozgrzewamy połowę oleju.

5

WRZUCAMY WARZYWA I

podsmażamy ok. 10 MINUT.

6

DODAJEMY OBRANEGO I

pokrojonego w kostkę ziemniaka.

7

MIESZAJĄC OD CZASU

do czasu, podsmażamy, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. KALAFIORA DZIELIMY NA: różyczki.

8

2/3 KALAFIORA DODAJEMY

do reszty warzyw razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem.

9

GOTUJEMY OK.

20 MINUT.

10

POZOSTAŁEGO KALAFIORA SKRAPIAMY

pozostałym olejem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. PIECZEMY W PIEKARNIKU: ok.

11

12-15 MINUT, AŻ

kalafior zacznie się rumienić.

12

DO GOTUJĄCEJ SIĘ

zupy dodajemy mleko i całość podgrzewamy. ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z: ognia.

13

DODAJEMY RUKOLĘ I

całość miksujemy blenderem na gładki krem. PRZYPRAWIAMY DO SMAKU: pieprzem.

14

JAK PODAWAĆ ZUPĘ

przelewamy do miseczek.

15

DO KAŻDEJ PORCJI

dodajemy trochę upieczonego kalafiora.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

907,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

151,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6 g

🌾

Węglowodany

19,8 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy