Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BOROWIK SZLACHETNY TO
jeden z najbardziej cenionych grzybów.
MA WYRAZISTY CHARAKTER,
jest przyjemnie mięsisty i nadaje zupie głęboki, bogaty smak.
ZUPA BOROWIKOWA TO
pyszny klasyk.
KURKI TO JADALNE
grzyby o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku.
ZAPEWNIAJĄ ZUPIE GRZYBOWEJ
subtelny, lekko orzechowy smak.
KOLEJNA OPCJA TO
koźlarz babka z mięsistym miąższem, ale delikatnym smaku i aromacie.
OPIEŃKA MIODOWA MA
słodki smak, który nadaje zupie unikalny charakter.
KOŹLARZ CZERWONY MA
miękki miąższ i nieco orzechowy smak.
KOŹLARZ GRABOWY JEST
podobny w smaku do borowika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1499,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
9,2 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowa granola z airfryera
Mamy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie! Chrupiąca granola dostarczy energii, by dobrze zacząć dzień, i wystarczy na kilka porcji.

Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska nie tylko dla fanów suszonych owoców, ale również dla prawdziwych łasuchów.

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!