psse-slupca.pl

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków • przepis • składniki • przygotowanie

Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków

Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 250 g
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
ziemniak - 2 szt.
mozzarella - 50 g
parmezan - 50 g
bułka tarta - 1 łyżka
oliwa z oliwek -
skyr naturalny - 200 g
sok z ogórków kiszonych - 30 ml
świeży koperek - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
pomidor czerwony - 1 szt.
sałata rzymska - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GYROS Z BOCZNIAKÓW:
Boczniaki rozszarpujemy wzdłuż blaszek na drobne paseczki. Następnie skrapiamy je oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa i solą. Składniki mieszamy i układamy na połowie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI DO PIECZENIA:
Ziemniaki kroimy na cienkie plastry. Drugą połowę papieru do pieczenia skrapiamy oliwą, rozsmarowujemy i układamy ziemniaki w kształt przypominający rybie łuski, zakładając jeden plaster na drugi. Tak ułożone ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy bułką tartą oraz startymi serami.
3.PIECZEMY ZIEMNIAKI I BOCZNIAKI:
Blaszkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 15-20 min w temp. 180°C. Boczniaki co jakiś czas mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce umieszczamy skyr. Koperek siekamy i dodajemy do miseczki. Następnie doprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną soli i wodą z kiszonych ogórków.
5.PODAJEMY WRAPA:
Połowę upieczonych ziemniaków smarujemy sosem. Następnie na sosie układamy pomidory, liście sałaty i gyros z boczniaków. Całość przykrywamy pozostałą częścią wrapa.
Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GYROS Z BOCZNIAKÓW

Boczniaki rozszarpujemy wzdłuż blaszek na drobne paseczki. Następnie skrapiamy je oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa i solą. Składniki mieszamy i układamy na połowie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI DO PIECZENIA

Ziemniaki kroimy na cienkie plastry. Drugą połowę papieru do pieczenia skrapiamy oliwą, rozsmarowujemy i układamy ziemniaki w kształt przypominający rybie łuski, zakładając jeden plaster na drugi. Tak ułożone ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy bułką tartą oraz startymi serami.

3

PIECZEMY ZIEMNIAKI I BOCZNIAKI

Blaszkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 15-20 min w temp. 180°C. Boczniaki co jakiś czas mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce umieszczamy skyr. Koperek siekamy i dodajemy do miseczki. Następnie doprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną soli i wodą z kiszonych ogórków.

5

PODAJEMY WRAPA

Połowę upieczonych ziemniaków smarujemy sosem. Następnie na sosie układamy pomidory, liście sałaty i gyros z boczniaków. Całość przykrywamy pozostałą częścią wrapa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

850,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

850,7 kcal

🥑

Tłuszcz

33 g

🌾

Węglowodany

69,8 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

72,7 g

Podobne przepisy