psse-slupca.pl

Zielone krokiety z farszem ruskim • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Zielone krokiety z farszem ruskim

Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 210 g
mleko - 230 ml
Szpinak Baby - 25 g
woda gazowana - 180 ml
cebula - 2 szt.
kasza jaglana - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
twaróg wędzony - 275 g
bułka tarta - 110 g
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula dymka - 2 szt.
jogurt naturalny - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ:
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego łączymy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, by odpoczęło.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni.
4.FASZERUJEMY NALEŚNIKI:
Na każdy naleśnik (na środek placka) wykładamy po 3 łyżki farszu. Boki naleśnika zawijamy do środka, a następnie rolujemy naleśnik.
5.PANIERUJEMY I SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Zwinięte naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie i na średnim ogniu, aż się zezłocą.
6.PODAJEMY NALEŚNIKI:
Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorem dymki.
Zielone krokiety z farszem ruskim

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego łączymy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, by odpoczęło.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni.

4

FASZERUJEMY NALEŚNIKI

Na każdy naleśnik (na środek placka) wykładamy po 3 łyżki farszu. Boki naleśnika zawijamy do środka, a następnie rolujemy naleśnik.

5

PANIERUJEMY I SMAŻYMY NALEŚNIKI

Zwinięte naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie i na średnim ogniu, aż się zezłocą.

6

PODAJEMY NALEŚNIKI

Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorem dymki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3514,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

585,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

73,4 g

🥬

Błonnik

24,4 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy

Zielone krokiety z farszem ruskim - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl