psse-slupca.pl

Czeskie ciasteczka "zlepianki • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czeskie ciasteczka "zlepianki

Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier puder - 120 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 200 g
mąka pszenna - 300 g
cukier trzcinowy - 60 g
cukier żelujący 2:1 - 300 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
borówki - 500 g
sok z pomarańczy - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA STOLNICĘ:
przesiewamy mąkę i cukier puder.
2.ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY:
od białek.
3.DO MĄKI DODAJEMY:
masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy i otartą skórkę z pomarańczy.
4.ZA POMOCĄ NOŻA:
siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.
5.CIASTO OWIJAMY FOLIĄ:
spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
6.SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość około 5 mm.
7.ZA POMOCĄ WYKROJNIKÓW:
wycinamy z ciasta różne kształty (do pary).
8.W JEDNYM CIASTECZKU:
z pary wycinamy dodatkowy wzór.
9.POWYCINANE CIASTKA UKŁADAMY:
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10.CIASTECZKA Z WYCIĘTYM:
wzorem smarujemy rozmąconymi białkami jaj i posypujemy cukrem trzcinowym.
11.CIASTECZKA PIECZEMY OD:
12 do 15 minut w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
12.CUKIER TRZCINOWY, OWOCE:
leśne, cukier żelujący oraz sok i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
13.UPIECZONE I WYSTUDZONE:
ciasteczka sklejamy ze sobą za pomocą ciepłej konfitury.
14.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
Czeskie ciasteczka "zlepianki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA STOLNICĘ

przesiewamy mąkę i cukier puder.

2

ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY

od białek.

3

DO MĄKI DODAJEMY

masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy i otartą skórkę z pomarańczy.

4

ZA POMOCĄ NOŻA

siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.

5

CIASTO OWIJAMY FOLIĄ

spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

6

SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość około 5 mm.

7

ZA POMOCĄ WYKROJNIKÓW

wycinamy z ciasta różne kształty (do pary).

8

W JEDNYM CIASTECZKU

z pary wycinamy dodatkowy wzór.

9

POWYCINANE CIASTKA UKŁADAMY

na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10

CIASTECZKA Z WYCIĘTYM

wzorem smarujemy rozmąconymi białkami jaj i posypujemy cukrem trzcinowym.

11

CIASTECZKA PIECZEMY OD

12 do 15 minut w temperaturze 180°C bez termoobiegu.

12

CUKIER TRZCINOWY, OWOCE

leśne, cukier żelujący oraz sok i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji konfitury.

13

UPIECZONE I WYSTUDZONE

ciasteczka sklejamy ze sobą za pomocą ciepłej konfitury.

14

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4979,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

249 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

39,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy

Czeskie ciasteczka "zlepianki" - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl