psse-slupca.pl

Pikantna zapiekanka kukurydziana • przepis • składniki • przygotowanie

Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Pikantna zapiekanka kukurydziana

Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

seler naciowy - 100 g
cebula - 2 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieczarka - 250 g
mąka pszenna - 3 łyżki
jajko - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kukurydza konserwowa - 500 g
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 50 ml
kolendra świeża - 2 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kindziuk z pieprzem - 20 g
sok z limonki - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE,:
mikser.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
temperatury 190°C (termoobieg).
3.GULASZ NA GŁĘBOKIEJ:
patelni podgrzewamy odrobinę oleju, na który wrzucamy pieczarki pokrojone w cząstki.
4.PIECZARKI SMAŻYMY, CZĘSTO:
mieszając.
5.PODCZAS SMAŻENIA PIECZARKI:
doprawiamy solą i pieprzem.
6.DO PODSMAŻONYCH, ZARUMIENIONYCH:
pieczarek dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek.
7.CAŁOŚĆ SMAŻYMY DO:
momentu zeszklenia się czosnku i cebuli.
8.PODSMAŻONE PIECZARKI Z:
zeszklonym czosnkiem i cebulą zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz.
9.NA TEJ SAMEJ:
patelni, na której smażyliśmy pieczarki, smażymy mięso mielone z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
10.PODCZAS SMAŻENIA MIĘSO:
doprawiamy pieprzem i solą, mięsa nie mieszamy zbyt często.
11.DO PRZESMAŻONEGO MIĘSA:
dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, drobno pokrojone paski kindziuka oraz fasolę odsączoną z zalewy. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
12.
CHWILĘ DUSIMY.
13.NA KOŃCU DO:
mięsa z pieczarkami, kindziukiem i fasolą dodajemy seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki.
14.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM:
z 1 limonki, dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji).
15.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
smażymy krótko (maksimum przez 3-4 minuty).
16.PODSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, tak żeby sięgały one mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia, delikatnie ugniatamy łyżką. NACZYNIE ODSTAWIAMY NA: bok.
17.MASA KUKURYDZIANA KUKURYDZĘ:
odsączoną z zalewy, zmiażdżony ząbek czosnku, papryczki jalapeños (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji) oraz śmietanę przekładamy do naczynia i miksujemy za pomocą miksera.
18.KIEDY SKŁADNIKI ZOSTANĄ:
zmiksowane, dodajemy do nich jajka i mąkę pszenną, składniki chwilę miksujemy, następnie masę doprawiamy odrobiną soli oraz mielonego, białego pieprzu.
19.ZAPIEKANKA MIĘSO W:
naczyniu żaroodpornym skrapiamy odrobiną soku z limonki i przykrywamy masą kukurydzianą.
20.TAK PRZYGOTOWANĄ ZAPIEKANKĘ:
wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.
21.ZAPIEKANKA POWINNA BYĆ:
zarumieniona z góry (czas pieczenia możemy zwiększyć, jeśli użyjemy grubego naczynia).
22.NA WIERZCHU ZAPIEKANKI:
układamy plasterki kindziuka oraz kilka plasterków papryczki jalapeños.
23.WIERZCH ZAPIEKANKI SKRAPIAMY:
sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry.
Pikantna zapiekanka kukurydziana

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE,

mikser.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

temperatury 190°C (termoobieg).

3

GULASZ NA GŁĘBOKIEJ

patelni podgrzewamy odrobinę oleju, na który wrzucamy pieczarki pokrojone w cząstki.

4

PIECZARKI SMAŻYMY, CZĘSTO

mieszając.

5

PODCZAS SMAŻENIA PIECZARKI

doprawiamy solą i pieprzem.

6

DO PODSMAŻONYCH, ZARUMIENIONYCH

pieczarek dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek.

7

CAŁOŚĆ SMAŻYMY DO

momentu zeszklenia się czosnku i cebuli.

8

PODSMAŻONE PIECZARKI Z

zeszklonym czosnkiem i cebulą zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz.

9

NA TEJ SAMEJ

patelni, na której smażyliśmy pieczarki, smażymy mięso mielone z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

10

PODCZAS SMAŻENIA MIĘSO

doprawiamy pieprzem i solą, mięsa nie mieszamy zbyt często.

11

DO PRZESMAŻONEGO MIĘSA

dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, drobno pokrojone paski kindziuka oraz fasolę odsączoną z zalewy. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.

12

CHWILĘ DUSIMY.

13

NA KOŃCU DO

mięsa z pieczarkami, kindziukiem i fasolą dodajemy seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki.

14

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM

z 1 limonki, dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji).

15

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

smażymy krótko (maksimum przez 3-4 minuty).

16

PODSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, tak żeby sięgały one mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia, delikatnie ugniatamy łyżką. NACZYNIE ODSTAWIAMY NA: bok.

17

MASA KUKURYDZIANA KUKURYDZĘ

odsączoną z zalewy, zmiażdżony ząbek czosnku, papryczki jalapeños (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji) oraz śmietanę przekładamy do naczynia i miksujemy za pomocą miksera.

18

KIEDY SKŁADNIKI ZOSTANĄ

zmiksowane, dodajemy do nich jajka i mąkę pszenną, składniki chwilę miksujemy, następnie masę doprawiamy odrobiną soli oraz mielonego, białego pieprzu.

19

ZAPIEKANKA MIĘSO W

naczyniu żaroodpornym skrapiamy odrobiną soku z limonki i przykrywamy masą kukurydzianą.

20

TAK PRZYGOTOWANĄ ZAPIEKANKĘ

wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.

21

ZAPIEKANKA POWINNA BYĆ

zarumieniona z góry (czas pieczenia możemy zwiększyć, jeśli użyjemy grubego naczynia).

22

NA WIERZCHU ZAPIEKANKI

układamy plasterki kindziuka oraz kilka plasterków papryczki jalapeños.

23

WIERZCH ZAPIEKANKI SKRAPIAMY

sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2768,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

692,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

47,3 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy