Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, szalotkę i czosnek również drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i całość podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone pieczarki łączymy z serem gorgonzola.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Następnie formujemy wałek i kroimy na równe kawałki.
FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI
Ciasto rozpłaszczamy i nadziewamy przygotowanym farszem. Boki ciasta dokładnie sklejamy w dłoniach i formujemy okrągłe pączki. Pączki pieczemy w airfryerze w 200⁰C przez 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekany czosnek i liście świeżej bazylii. Następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych, Doprawiamy oliwą z oliwek oraz solą i całość gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pączki podajemy z sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2172,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
724,3 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
95,2 g
Błonnik
4,3 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
Przepis na kanapkę z prawdziwego zdarzenia? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę z serkiem paprykowym i grillowaną cukinią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!