Wolno grillowane żeberka BBQ • przepis • składniki • przygotowanie
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY MARYNATĘ BBQ
Do zredukowanych pomidorów dodajemy sos worcestershire, miód i piwo. Mieszamy.
MARYNUJEMY ŻEBERKA
Na złożony na pół płat folii aluminiowej kładziemy gałązkę rozmarynu i wylewamy niewielką porcję sosu BBQ.
GRILLUJEMY ŻEBERKA
Żeberka w folii kładziemy na ruszt i grillujemy (nie nad żarem) ok. 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuwamy je nad żar i grillujemy chwilę, aż się zarumienią.
GRILLUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy na pół i oprószamy pieprzem. Na połówki ziemniaków kładziemy kawałki gałązek rozmarynu i owijamy je plastrami boczku.
PODAJEMY ŻEBERKA Z ZIEMNIAKAMI
Upieczone żeberka posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ziemniakami. Nad ziemniakami kruszymy na kawałki wędzony twaróg.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2871,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,8 kcal
Tłuszcz
43,4 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
7,7 g
Białko
38,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe
Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Czekoladowe pancakes
Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nalewki z owoców
Paweł Małecki zna także przepisy na nalewki! Zobacz, jak przygotować nalewkę z rokitnika i pigwy, a także głogu.

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.