Placek z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY RABARBAR
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.
MIESZAMY CIASTO
Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
PIECZEMY PLACEK
Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5174 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258,7 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Ser feta w sezamowej panierce
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!