psse-slupca.pl

Placek z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Placek z rabarbarem

Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżka
cukier wanilinowy - 60 g
jajko - 5 szt.
masło - 125 g
mleko - 100 ml
orzech włoski - 100 g
proszek do pieczenia - 15 g
rabarbar - 900 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 450 g
śmietana 30% - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY RABARBAR:
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.
2.MIESZAMY CIASTO:
Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
3.PIECZEMY PLACEK:
Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.
Placek z rabarbarem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY RABARBAR

Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.

2

MIESZAMY CIASTO

Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.

3

PIECZEMY PLACEK

Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5174 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

258,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy