psse-slupca.pl

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 180 g
czekolada deserowa - 200 g
czereśnie - 1 niepełna szklanka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY CZEKOLADĘ I DRYLUJEMY CZEREŚNIE:
Czekoladę siekamy i umieszczamy ją w dużej misce. Czereśnie drylujemy do osobnej miski.
2.ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ:
½ szklanki mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
3.GOTUJEMY RESZTĘ MLECZKA KOKOSOWEGO:
Resztę mleczka kokosowego przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
4.DODAJEMY MIESZANKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO I MĄKI ZIEMNIACZANEJ:
Do rondla dodajemy przygotowaną mieszankę mleczka kokosowego i mąki ziemniaczanej. Ponownie zagotowujemy, często mieszając (masa powinna zgęstnieć i przypominać budyń).
5.ŁĄCZYMY BUDYŃ Z CZEKOLADĄ:
Gorący budyń przelewamy do miski z czekoladą. Odstawiamy na minutę i energicznie mieszamy do momentu powstania aksamitnego kremu.
6.DODAJEMY CZEREŚNIE:
Po wystudzeniu masy dodajemy czereśnie.
7.WYRABIAMY LODY:
Masę umieszczamy w maszynie do lodów i wyrabiamy lub przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki, mieszając co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.
Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY CZEKOLADĘ I DRYLUJEMY CZEREŚNIE

Czekoladę siekamy i umieszczamy ją w dużej misce. Czereśnie drylujemy do osobnej miski.

2

ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ

½ szklanki mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.

3

GOTUJEMY RESZTĘ MLECZKA KOKOSOWEGO

Resztę mleczka kokosowego przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy, cały czas mieszając.

4

DODAJEMY MIESZANKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO I MĄKI ZIEMNIACZANEJ

Do rondla dodajemy przygotowaną mieszankę mleczka kokosowego i mąki ziemniaczanej. Ponownie zagotowujemy, często mieszając (masa powinna zgęstnieć i przypominać budyń).

5

ŁĄCZYMY BUDYŃ Z CZEKOLADĄ

Gorący budyń przelewamy do miski z czekoladą. Odstawiamy na minutę i energicznie mieszamy do momentu powstania aksamitnego kremu.

6

DODAJEMY CZEREŚNIE

Po wystudzeniu masy dodajemy czereśnie.

7

WYRABIAMY LODY

Masę umieszczamy w maszynie do lodów i wyrabiamy lub przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki, mieszając co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3278,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,8 kcal

🥑

Tłuszcz

26 g

🌾

Węglowodany

42,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy