psse-slupca.pl

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami

Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 190 g
margaryna - 80 g
woda - 2 łyżki
tofu - 350 g
skrobia kukurydziana - 1 łyżka
płatki drożdżowe - 2 łyżki
sól - 3 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
czosnek granulowany - 1 szczypta
cebula czerwona - 1 szt.
por - 1 szt.
szpinak, mrożony - 350 g
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 100 g
orzeszki piniowe - 20 g
ser feta - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ze składników na ciasto krótko wyrabiamy gładkie, kruche ciasto. Następnie formujemy płaski placek, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
2.PIECZEMY SPÓD QUICHE’A:
Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Następnie przekładamy je na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, formując kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220°C. Gotowe studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z TOFU:
Tofu ucieramy ze skrobią, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Doprawiamy je 2 szczyptami soli, 1 szczyptą pieprzu i 1 szczyptą czosnku granulowanego.
4.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy w krążki. Składniki szklimy na patelni na średnim ogniu. Rozmrożony szpinak odsączamy z płynu i dajemy na patelnię. Całość dość krótko podsmażamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5.PIECZEMY QUICHE:
Podsmażone składniki mieszamy z masą z tofu i przekładamy na podpieczony spód. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na placku. Całość posypujemy orzeszkami pinii i pokrojoną w kostkę fetą. Quiche pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.
Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ze składników na ciasto krótko wyrabiamy gładkie, kruche ciasto. Następnie formujemy płaski placek, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.

2

PIECZEMY SPÓD QUICHE’A

Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Następnie przekładamy je na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, formując kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220°C. Gotowe studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z TOFU

Tofu ucieramy ze skrobią, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Doprawiamy je 2 szczyptami soli, 1 szczyptą pieprzu i 1 szczyptą czosnku granulowanego.

4

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy w krążki. Składniki szklimy na patelni na średnim ogniu. Rozmrożony szpinak odsączamy z płynu i dajemy na patelnię. Całość dość krótko podsmażamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5

PIECZEMY QUICHE

Podsmażone składniki mieszamy z masą z tofu i przekładamy na podpieczony spód. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na placku. Całość posypujemy orzeszkami pinii i pokrojoną w kostkę fetą. Quiche pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2612,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

653 kcal

🥑

Tłuszcz

36,7 g

🌾

Węglowodany

56,5 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

23,8 g

Podobne przepisy