psse-slupca.pl

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym

Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 80 g
masło orzechowe - 60 g
mąka pszenna - 500 g
drożdże świeże - 50 g
wódka - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
tofu - 180 g
wegańska czekolada deserowa - 200 g
olej rzepakowy - 1 l
oliwa z oliwek - 1 łyżka
lukier biały - 250 ml
cukier puder - 20 g
płatki róż - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI:
Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
3.FORMUJEMY PĄCZKI:
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.
4.SMAŻYMY PĄCZKI:
W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU:
Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
6.NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI:
Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.
Wegańskie pączki z kremem czekoladowym

Czas przygotowania

155 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI

Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

3

FORMUJEMY PĄCZKI

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.

4

SMAŻYMY PĄCZKI

W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU

Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.

6

NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI

Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6317,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

394,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,9 g

🌾

Węglowodany

47,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy