psse-slupca.pl

Gołąbki z soczewicą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Gołąbki z soczewicą i grzybami

Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
kapusta włoska - 600 g
ocet jabłkowy - 50 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
orzech laskowy - 30 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
śliwka suszona - 50 g
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
szalotka - 3 szt.
borowiki suszone - 50 g
soczewica czerwona - 500 g
ząbek czosnku - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kozieradka - 1 szczypta
musztarda francuska - 1 łyżeczka
seler - 200 g
sól - 1 szczypta
ksylitol - 2 łyżeczki
passata pomidorowa - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
2.MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI:
BOROWIKI I SOCZEWICĘ WKŁADAMY DO DWÓCH OSOBNYCH MISEK, ZALEWAMY LETNIĄ WODĄ I POZOSTAWIAMY DO NAMOCZENIA MINIMUM NA 1 GODZINĘ.
3.
BOROWIKI ODCEDZAMY I SIEKAMY.
4.
SOCZEWICĘ PŁUCZEMY, ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY DO GARNKA I ZALEWAMY 1 LITREM WODY, SOLIMY.
5.
GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU POD PRZYKRYCIEM PRZEZ 20 MINUT.
6.
PO UPŁYWIE TEGO CZASU ODKRYWAMY I ODPAROWUJEMY NADMIAR WODY.
7.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ NA PATELNI:
rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby.
8.
Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier.
9.
Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę.
10.
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
11.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
12.
Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.
13.ZWIJAMY GOŁĄBKI LIŚCIE KAPUSTY:
parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części.
14.
Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.
15.PIECZEMY GOŁĄBKI SELER ŚCIERAMY:
na tarce o drobnych oczkach.
16.
Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem.
17.
Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem.
18.
Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki.
19.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.
Gołąbki z soczewicą i grzybami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C

2

MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI

BOROWIKI I SOCZEWICĘ WKŁADAMY DO DWÓCH OSOBNYCH MISEK, ZALEWAMY LETNIĄ WODĄ I POZOSTAWIAMY DO NAMOCZENIA MINIMUM NA 1 GODZINĘ.

3

BOROWIKI ODCEDZAMY I SIEKAMY.

4

SOCZEWICĘ PŁUCZEMY, ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY DO GARNKA I ZALEWAMY 1 LITREM WODY, SOLIMY.

5

GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU POD PRZYKRYCIEM PRZEZ 20 MINUT.

6

PO UPŁYWIE TEGO CZASU ODKRYWAMY I ODPAROWUJEMY NADMIAR WODY.

7

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ NA PATELNI

rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby.

8

Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier.

9

Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę.

10

Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.

11

Zdejmujemy z ognia i studzimy.

12

Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.

13

ZWIJAMY GOŁĄBKI LIŚCIE KAPUSTY

parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części.

14

Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.

15

PIECZEMY GOŁĄBKI SELER ŚCIERAMY

na tarce o drobnych oczkach.

16

Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem.

17

Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem.

18

Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki.

19

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2742,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

64,5 g

🥬

Błonnik

26,7 g

💪

Białko

26,7 g

Podobne przepisy

Gołąbki z soczewicą i grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl