Wegańskie makiełki • przepis • składniki • przygotowanie
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM
Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.
ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM
Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
PODAJEMY MAKIEŁKI
Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6558,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,9 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
8,6 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym
Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!