psse-slupca.pl

Odwrócone ciasto pomarańczowe • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Odwrócone ciasto pomarańczowe

Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 120 ml
jajko - 4 szt.
cukier - 100 g
jogurt grecki - 150 ml
mąka pszenna - 200 g
mąka migdałowa - 60 g
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
pomarańcza - 0,25 szt.
mięta świeża - 4 liście

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA:
Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.
2.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA:
Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.
5.GOTUJEMY SYROP:
Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.
6.POLEWAMY CIASTO SYROPEM:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.
7.DEKORUJEMY CIASTO:
Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.
Odwrócone ciasto pomarańczowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.

2

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA

Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.

5

GOTUJEMY SYROP

Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.

6

POLEWAMY CIASTO SYROPEM

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.

7

DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3454,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

215,9 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy