psse-slupca.pl

Proste kimchi • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Proste kimchi

Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
kapusta pekińska - 1 szt.
marchew - 3 szt.
chili płatki - 1 łyżeczka
rzodkiew daikon - 1 szt.
sos rybny - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
imbir świeży - 5 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.SZATKUJEMY KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ:
Kapustę pekińską szatkujemy na paski grubości około 3 cm. Przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Dymkę siekamy. Marchewkę i rzodkiew daikon ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Do miski z kapustą dodajemy warzywa, sos rybny i płatki chili. Całość mieszamy.
4.WYPEŁNIAMY SŁOIKI WARZYWAMI:
Warzywa umieszczamy ciasno w dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach, wypełniając je do 1,5 cm poniżej górnej krawędzi. Zalewamy wodą zagotowaną z solą, tak aby solanka przykryła wszystkie warzywa.
5.ODSTAWIAMY KIMCHI DO FERMENTACJI:
Zamknięte słoiki umieszczamy z dala od bezpośredniego światła. Warzywa fermentujemy od 3 do 21 dni, od czasu do czasu otwierając słoiki, aby uwolnić gazy fermentacyjne.
Proste kimchi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZATKUJEMY KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ

Kapustę pekińską szatkujemy na paski grubości około 3 cm. Przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Dymkę siekamy. Marchewkę i rzodkiew daikon ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do miski z kapustą dodajemy warzywa, sos rybny i płatki chili. Całość mieszamy.

4

WYPEŁNIAMY SŁOIKI WARZYWAMI

Warzywa umieszczamy ciasno w dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach, wypełniając je do 1,5 cm poniżej górnej krawędzi. Zalewamy wodą zagotowaną z solą, tak aby solanka przykryła wszystkie warzywa.

5

ODSTAWIAMY KIMCHI DO FERMENTACJI

Zamknięte słoiki umieszczamy z dala od bezpośredniego światła. Warzywa fermentujemy od 3 do 21 dni, od czasu do czasu otwierając słoiki, aby uwolnić gazy fermentacyjne.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

286,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

71,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy

Proste kimchi - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl