psse-slupca.pl

Wegańskie gofry • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!

Wegańskie gofry

Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
kakao - 1 łyżka
wanilia - 3 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 130 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
napój migdałowy - 115 ml
olej rzepakowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól morska - 1 szczypta
syrop klonowy - 3 łyżki
cukier puder - 5 g
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce łączymy mleko, sok z cytryny, syrop klonowy i olej rzepakowy (jeśli używamy kokosowego, należy go przedtem rozpuścić).
2.PRZYGOTOWUJEMY DWIE WERSJE CIASTA:
Mokre składniki łączymy z suchymi. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Ciasto na chwilę odstawiamy. Następnie dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i kakao, do drugiej cynamon.
3.PIECZEMY GOFRY:
Gofrownicę rozgrzewamy i wlewamy ciasto. Na jednego gofra potrzebujemy około pół szklanki ciasta. Pieczemy przez 3-4 minuty. Gotowe gofry oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami.
Wegańskie gofry

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce łączymy mleko, sok z cytryny, syrop klonowy i olej rzepakowy (jeśli używamy kokosowego, należy go przedtem rozpuścić).

2

PRZYGOTOWUJEMY DWIE WERSJE CIASTA

Mokre składniki łączymy z suchymi. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Ciasto na chwilę odstawiamy. Następnie dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i kakao, do drugiej cynamon.

3

PIECZEMY GOFRY

Gofrownicę rozgrzewamy i wlewamy ciasto. Na jednego gofra potrzebujemy około pół szklanki ciasta. Pieczemy przez 3-4 minuty. Gotowe gofry oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

765,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

127,5 kcal

🥑

Tłuszcz

2,4 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Wegańskie gofry - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl